Vegueria Penedès i Gestió Municipal

JORNADES DE FORMACIÓ INSTITUCIONAL

Les Jornades de formació Institucional, que impulsa la Fundació Privada Futura Penedès, té per objecte aprofundir en una major capacitació professional dels càrrecs electes i tècnics de l’administració pública, especialment en l’àmbit local, comarcal i de Vegueria, sempre que això resulti en una millora de la democràcia participativa a fi i efecte d’estar amatents als nous reptes que implica liderar una societat en situació de canvi permanent.

D’especial atenció en tots aquells aspectes relacionats amb el lideratge polític, l’aprofundiment de la democràcia i la participació, la negociació i resolució de conflictes, les habilitats comunicatives, la innovació, la internacionalització, la creativitat i la governança i bones pràctiques.

La Jornada de Formació Institucional,  VEGUERIA PENEDÈS I GESTIÓ MUNICIPAL,  va adreçada a electes i tècnics dels Ajuntaments i Consells Comarcals que conformen la Vegueria Penedès, per aprofundir i analitzar els reptes de futur que té el Penedès, apostant per transports i la mobilitat, i energies sostenibles i polítiques digitals com a motor econòmic. L’Educació i l’ensenyament. Formació per a l’ocupació. Les Universitats. El model escandinau, per garantir un Penedès en plena ocupació. La Cooperació entre la Salut i la  Xarxa Sanitària Penedesenca. El Turisme i el Patrimoni Cultural com a canvi del model turístic; la revalorització de l’agricultura; la necessitat d’una millor gestió Patrimoni Culturals més enllà de la preservació; el benefici que poden aportar a la Vegueria els grans projectes empresarials estratègics.

Analitzi i estudi dels Serveis Territorials que necessita la Vegueria Penedès,  vegueria com a entitat local i les seves possibilitats de desenvolupament estatutari i legislatiu.

Castell de Sant Martí Sarroca

Divendres 3 de juny de 2022

Preu: 50 euros participant (inclou: documentació, participació ponències i refrigeri/coffee break.)

Es prega confirmació i ingrés fins el dia 31 de maig de 2022

Podeu realitzar la inscripció en línia a través d’aquest formulari. Rebreu a l’instant el número de compte bancari, amb la confirmació de la inscripció, al vostre email per poder efectuar el pagament.

  Telèfon de contacte (obligatori)

  DNI (obligatori)

  Sí accepto. Protecció de dades: Les dades que consten en aquest formulari s'incorporen a un fitxer que està subjecte al que estableix la LOPD (LO15/1999, de protecció de dades de caràcter personal). Aquestes dades s'utilitzaran en les comunicacions de la Fundació la Futura Local amb la persona interessada, qui podrà exercir els seus drets d'accès, rectificació, cancel·lació i oposició davant el responsable del fitxer mitjançant sol·licitud presentada a fundacio@futuralocal.org. A més, Futura Local es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari, excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió pròpia del servei o quan la llei ho obligui.

  Programa VEGUERIA PENEDÈS I GESTIÓ MUNICIPAL

  9.30.-  Acreditació i lliurament de la documentació

  10.00.-  Benvinguda Sr. David Alquezar i Claramunt, Delegat Territorial del Govern al Penedès.

  10.15.-  El sistema de mobilitat i transport i Polítiques Digital. Sr. Ricard Font. Secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori

  11.00   Pausa refrigeri/coffee break

  11.20   Educació I ensenyament. Formació per a l’ocupació. Les Universitats. El model escandinau. Sr. Antoni Castellà  Clavé, assessor d’universitats

  12.00   Salut I Xarxa Sanitària. Sr. Jordi Cuyàs i Soler , President del Consorci Sociosanitari Alt Penedès-Garraf.

  12.30   Turisme i Patrimoni Cultural. Sr. Francesc Vila Albet, Ex-Gerent de Turisme de la Diputació  de Barcelona.

  13.00   Vegueria-govern local amb vegueria-administració territorial autonòmica,  en el marc de l’actual desplegament dels serveis territorials. Sr. Ricard Gràcia Retortillo, Professor de Dret Administratiu, Universitat de Barcelona, per confirmar.

  13.45  L’Observatori de la Vegueria Penedès (OVP), Membre de l’Observatori de Dret Públic, adscrit a la Universitat de Barcelona per confirmar.

  14.15  Agraïment i cloenda de la Presidenta de la Fundació i l’Alcalde de Sant Martí Sarroca. Lliurament de diplomes als participants.

  PONENTS

  Ricard Font i Hereu

  Advocat català, secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori des de juny de 2021. Ha estat president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) des del juliol de 2018 fins el seu canvi al Departament.

  És llicenciat en ciències jurídiques per la Universitat de Girona (1997); màster en Gestió i Administració de Societats i Cooperatives realitzat a la Universitat de Girona (1999); màster en Dret del Territori, Urbanisme i el Medi Ambient, realitzat a la Universitat Pompeu Fabra (2004); postgrau en Direcció Urbanística, Universitat Autònoma de Barcelona (2001); i postgrau en Dret Urbanístic, per la Universitat Pompeu Fabra (2002).[1]

  Afiliat el 1992 a la Joventut Nacionalista de Catalunya, va ser membre del seu comitè executiu nacional entre 1996 i 2002.

  En la seva trajectòria professional ha exercit d’advocat i ha treballat a l’Administració de la Generalitat com a cap del Gabinet del Conseller de Política Territorial d’Obres Públiques a la demarcació de Girona (1998-1999) i com a cap del Gabinet del Conseller a Girona i cap de Relacions Institucionals de Política Territorial i Obres Públiques (1999-2001). El 2011 va ser nomenat director general de Transports i Mobilitat i el 2013 secretari d’Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Dins del mateix àmbit, ha estat membre de la Comissió d’Urbanisme de Girona.

  Antoni Castellà i Clavé

  Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i Màster en Administració i Direcció d’Empreses (MBA) per ESADE. Col·laborador acadèmic a ESADE de 1996-2012.

  Ha desenvolupat la seva carrera professional en el món de l’empresa a IKL, KRUPP I HOESCH STAHL.

  Secretari d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, des de gener de 2011 fins novembre de 2015.

  Jordi Cuyàs i Soler

  Tècnic superior en relacions públiques i en economia local, acredita una àmplia experiència en el camp de la gestió dels serveis públics, amb una arrelada i constant vinculació a la comarca de l’Alt Penedès, de la qual va ser Gerent del seu consell comarcal del 2003 al 2007. Posteriorment va ser nomenat Director de Promoció Comercial de la Generalitat, del 2008 al 2010.

  En la seva llarga carrera professional, ha participat en la gestió de diverses empreses públiques: va ser president del Consell d’ Administració de SERCOM S.L. (Ràdio i TV de Vilafranca), SOVIPAR S.L. (aparcaments de Vilafranca), conseller de FIRAVI S.A., i d’EMAVSA (aigües de Vilafranca). En aquesta darrera etapa professional, de 2010 a 2019, ha exercit com a Coordinador de Serveis Interns així com de Coordinador de Projectes Estratègics de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

  Francesc Vila Albet

  Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona. Ex- Gerent de Turisme de la Diputació de Barcelona, fins l’any 2021 . Ha estat coordinador de Cultura, Joventut i Educació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Secretari General del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  A la Diputació de Barcelona ha ocupat els següents càrrecs, abans de ser Gerent de Turisme: sots director del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC), Director de l’Oficina de Difusió Artística (ODA), Director de Serveis de l’Àrea de Cultura, i Comissionat de la Delegació de Turisme.

  Ricard Gràcia Retortillo

  Professor Lector. Àrea de coneixement : Dret Administratiu

  Grup de Recerca:

  ·      Grup de Recerca en Govern i Administració Local (GREGAL)

  ·      Observatori de Dret Públic, IDP Barcelona

  Grup d’Innovació Docent de Gestió i Administració Pública (GID-GAP)

  Formació acadèmica

  ·      Llicenciat en Dret (URV)

  ·      Llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració (UB)

  ·      Doctor en Dret

  Línies de recerca

  ·      Dret local

  ·      Organització territorial

  ·      Relacions inter-administratives

  Publicacions rellevants

  ·      La veguería como gobierno local intermedio en Cataluña. Encaje constitucional de su regulación estatutaria. Huygens editorial. 2008

  ·      La especialidad del régimen jurídico del municipio de Barcelona en la Historia. Evolución legislativa y marco normativo actual. Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals. 2008

  ·      La autonomía local en Alemania a los dos siglos de su nacimiento: su posición jurídico institucional. En Revista de Estudios de la Administración Local y Autonómica. Número 302. 2011

  ·      Galán Galán, A.; Gracia Retortillo, R. Estatuto de Autonomía, Tribunal Constitucional y Gobiernos Locales. En Revista d’Estudis Autonòmics i Federals. Número 12. 2011

  ·      El nivel supramunicipal de gobierno local en Alemania. En Revista d’Estudis Autonòmics i Federals. Número 11. 2010

  Participació a Congressos

  ·      Vilalta, M.; Gracia, R.; Covilla, J.C. Local Government Reform in Catalonia in a context of economic crisis: simplification of levels and redistribution of powers. OLA Symposium. Simplification of local administration in Europe. Levels and dimensions. Bolonya. ITÀLIA. 2014

  .

  L’Observatori de Dret Públic

  IDP Barcelona és un Centre universitari d’anàlisi i recerca especialitzat en diferents àmbits del Dret Públic, especialment en la referent al Dret Constitucional, Administratiu i Unió Europea, així com en altres disciplines afins que actualment es troba reconegut com a Observatori de la Universitat de Barcelona.

  Un altre punt cal dir en relació amb la línia de recerca relacionada amb el Govern Local, que té per objectiu elaborar i desenvolupar instruments d’anàlisis i valoració del grau de consolidació de l’autonomia local. En aquest sentit, destaca la confecció cada any de l’Anuari del Govern Local, amb diversos estudis sobre administració local, organització territorial i serveis públics.

  També convé esmentar les activitats sobre el dret de la Unió Europea, especialment en el que fa referència a la seva influència en el desenvolupament de l’Estat autonòmic espanyol.